Plutanje [Zanimljivosti]

Zanimljivosti o plutanju

Plutanje je veoma popularno svuda u svetu, prvi tank za plutanje napravljen je pedesetih godina prošlog veka, a osmislio ga je doktor John C. Lilly, psihoterapeut, naučnik u sferi neurologije i neuropsihijatrije.

Izučavao je stanja svesti i razvio je posebne metode.

Iskustvo senzorne izolacije predstavlja opuštanje u potpunom mraku, tišini, neutralnoj temperaturii daje osećaj bestežinskog stanja.

 

Kapsula za postizanje senzorne deprivacije, koja se još naziva i izolacioni rezervoar ili float tank, koristi se za ograničenu stimulaciju u okruženju (REST). To je zamračena, zvučno izolovana prostorija koja je napunjena slanom vodom, odnosno u vodi je rastvorena Epsom so (oko 40%).

Prvu float kapsulu dizajnirao je 1954. John C. Lilli, američki psiholog i neuronaučnik. Dizajnirao je float kapsulu za proučavanje porekla svesti odsecanjem svih spoljnih podražaja, primenom senzorne deprivacije.

Porast popularnosti može delom biti posledica naučnih dokaza. Studije sugeršu da vreme provedeno plutajući u prostoriji za postizanje senzorne deprivacije može imati uticaj na opuštanje mišića, bolji san, smanjenje boli i smanjenje stresa i anksioznosti.

Terapija plutanjem i senzorna deprivacija, nudi olakšanje i koristi koje su kumulativne – efekti se nadograđuju sa svakom narednom seansom plutanja. Iako terapija plutanjem ne predstavlja napor, telo i um zapravo nauče kako da se opustite u float kapsuli tokom svake seanse plutanja. Stres, napetost i bol nastali su vremenom i trebaće vam malo vremena da se iskusi najveće olakšanje – sreća, terapija plutanjem je opuštajuća i zabavna procedura koja od vas ne očekuje nikakav napor, već samo čini da postignete duboko opuštanje uma i tela.

Bez da vas gravitacija potiskuje neprekidno, kičma vam se produžava za centimetar, hronični bolovi se ublažavaju, a mišići se potpuno odmaraju. Za razliku od ležanja na dušeku, plutanje u vodi omogućava da krv slobodno teče kroz vaše telo. Nema potrebe da prilagođavate svoj položaj da biste se udobno osećali float kapsuli. Terapija plutanjem se odvija u posebnim kapsulama, odnosno prostorijama namenjenim za plutanjefloat kapsule. Osoba pluta u rastvoru Epsom soli – magnezijum sulfat. Epsom so je uobičajeni termin za magnezijum sulfat. Svaki od ovih minerala uključen je u ključne funkcije za održavanje osnovnog zdravlja. Magnezijum pomaže u regulisanju na stotine enzimskih sistema, uključujući ravnotežu glukoze u krvi i kontrolu krvnog pritiska.

U telu, sulfati prvenstveno funkcionišu kao kanal za izgradnju proteina u našim zglobovima, tkivima mozga i mišićima. Sulfati deluju i kao sila detoksa, pomažući izbacivanju toksina i iznošenju iz tela.

Svakodnevni unos suplemenata ne osigurava sasvim održivi unos minerala koji su nam potrebni za podržavanje ukupnog zdravlja; ali kada plutamo, najveći organ našeg tela radi za nas ;punom parom;. Oba minerala koja se nalaze u Epsom soli lako se apsorbuju kroz našu kožu i dopunjavaju nivo ovog bitnog minerala u našem organizmu.

Osim što reguliše nivo minerala, plutanje u magnezijum sulfatu ima dodatnu korist za smanjenje upale i izvlačenje nečistoća iz tela.

Terapija plutanjem (float therapy) je pokazala rezultate u smanjenju nivoa krvnog pritiska i kortizola, smanjenju nivoa laktata u krvi nakon intenzivnog vežbanja i drugim fiziološkim poboljšanjima. Pokazano je da pomaže u borbi sa anksioznošću. Terapija plutanjem i reakcija opuštanja izaziva preplavljivanje tela endorfinom tokom seanse u float kapsuli. Ovi neurotransmiteri su odgovorni za oslobađanje od bola, poboljšavaju raspoloženje, mogu umanjiti anksioznost ostavljajući nas u mirnom i jasnom stanju postojanja.

Bezgravitaciona atmosfera u float kapsuli stvara duboko opuštajuće okruženje, jer sva težina i napetost odmah nestaju, čak je bezbedno i zaspati. Kičma se prirodno izdužuje i ispravlja, a telo prolazi isti proces regeneracije koji se pojavljuje tokom spavanja. Samo jedna seansa terapije plutanjem daje osetno pobošljanje stanja Vašeg organizma, jer:

– eliminiše stres

– ublažava ili potpuno uklanja bol i patnju

– oslobađa napetosti i opušta mišiće

– reguliše krvi pritisak

– ubrzava oporavak posle povreda koštano-mišićnog sistema

– poboljšava cirkulaciju

– čisti organizam od štetnih materija (detoksikacija)

– popravlja kvalitet sna i eliminiše nesanicu

– podiže samopouzdanje, koncentraciju i kreativnost

– jača imunitet

Budući da ste u skoro bezgravitacionom okruženju, potpuno tiha i smirena atmosfera pruža vremena da se um opusti. Ovo mentalno oslobađanje je gotovo suprotno stresu i omogućava mozgu da proizvodi duboko pozitivne mentalne efekte i oslobađa pozitivne neurohemikalije. Studije su pokazale da je upotreba terapije plutanjem izuzetno korisna za opuštanje i mentalno zdravlje. Nakon iskustva sa terapijom plutanja, istraživanje je pokazalo veću sinhronizaciju hemisfera između desne (kreativne) i leve (analitičke) moždane hemisfere. Ove sinhronizovane reakcije mogu izazvati povišena stanja kreativnosti, veće nelinearne veze i dublje realizacije.

Izolacija od svih spoljašnjih zvukova i svetlosti, u tišini ili uz prijatnu muziku, opušta telo na način kakav do sada niste mogli ni da zamislite, jer ostajete nasamo sa sobom, ali kompletno relaksirani i umireni.

Od upravljanja hroničnim stresom i izazivanja prirodne smirenosti, do olakšavanja introspekcije i prepoznavanja različitih načina razmišljanja, mnogi ljudi prijavljuju dramatično poboljšanje sna. Promena vašeg fizičkog stanja i mentalnog izgleda mogu vam pružiti zdraviju perspektivu u kojoj će vam se telo i um svake večeri odmarati mnogo lakše ako je spavanje problem. Takođe, 60 minuta u float kapsuli može se uporedi sa 6-8 sati kvalitetnog sna. Terapija plutanjem je Izuzetno je terapeutska, osvežavajuća i podmlađujuća procedura. Dakle, ako ste premoreni, patite od nesanice ili druge obaveze ne dozvoljavaju da prespavate noć, terapija plutanjem može pomoći da nadoknadite nedostatak sna.

Plutanje dovodi do opuštanja 90 % centralnog nervnog sistema i dovodi do balansa u telu. Savremene kapsule za plutanje omogućavaju upotrebu svim korisnicima i predstavlja olakšanje osobama koje imaju klaustrofobiju odnosno strah od mračnih i malih prostora.

Kapsule su napravljene kako bi omogućile korisniku da sam kontroliše svoje opuštanje. Vrata mogu biti otvorena ili zatvorena. Unutar kapsule nalazi se kontrolna tabla kako bi korisnik mogao sam da podešava muziku i svetlo.

Osećaj koji se dobije tokom plutanja doživljava se kao da plutate u svemiru.

Poznate ličnosti koje su isprobale plutanje

John Lennon

Ispričao je kako mu je plutanje pomoglo da se izbori sa zavisnošću od heroina 1979 godine. Opisao je kako mu je ovaj osećaj tokom plutanja pomogao da uzdigne svoje stanje svesti bez straha i negativnihi opasnih efekata.

Anthony Bourdain

Posle samo sat vremena plutanja osećao bih se opuštenije i odmornije, osećaj u leđimaje bio neverovatan, u odličnom stanju za interakciju sa ljudima van restorana, Zanimljivo je da sam posle dan, dva plutanja primetio kako su mi se čula ukusa i mirisa poboljšala i postala intenzivnija. Crveno je bilo crvenije, plavo svetlije,a ukus hrane eksplozivniji. Ležeći u tanku osećao sam se kao da plutam u svemiru, a mozak priča na nepoznatom jeziku.

Jeff Bridges

Poznati glumac svakodnevno meditira i bio jedobar prijatelj doktora John C. Lilly-a, može se reći da je poznati glumac i pevač bio jedan od prvih osoba koji je testirao tank za plutanje davne 1970 godine.

The Simpsons

U jednoj od epizoda ove poznate serije, Homer i Lisa posećuju float center kako bi isprobali plutanje.