Plutanje [Zanimljivosti]

Zanimljivosti o plutanju

Plutanje je veoma popularno svuda u svetu, prvi tank za plutanje napravljen je pedesetih godina prošlog veka, a osmislio ga je doktor John C. Lilly, psihoterapeut, naučnik u sferi neurologije i neuropsihijatrije.

Izučavao je stanja svesti i razvio je posebne metode.

Iskustvo senzorne izolacije predstavlja opuštanje u potpunom mraku, tišini, neutralnoj temperaturii daje osećaj bestežinskog stanja.

Plutanje dovodi do opuštanja 90 % centralnog nervnog sistema i dovodi do balansa u telu. Savremene kapsule za plutanje omogućavaju upotrebu svim korisnicima i predstavlja olakšanje osobama koje imaju klaustrofobiju odnosno strah od mračnih i malih prostora.

Kapsule su napravljene kako bi omogućile korisniku da sam kontroliše svoje opuštanje. Vrata mogu biti otvorena ili zatvorena. Unutar kapsule nalazi se kontrolna tabla kako bi korisnik mogao sam da podešava muziku i svetlo.

Osećaj koji se dobije tokom plutanja doživljava se kao da plutate u svemiru.

Poznate ličnosti koje su isprobale plutanje

John Lennon

Ispričao je kako mu je plutanje pomoglo da se izbori sa zavisnošću od heroina 1979 godine. Opisao je kako mu je ovaj osećaj tokom plutanja pomogao da uzdigne svoje stanje svesti bez straha i negativnihi opasnih efekata.

Anthony Bourdain

Posle samo sat vremena plutanja osećao bih se opuštenije i odmornije, osećaj u leđimaje bio neverovatan, u odličnom stanju za interakciju sa ljudima van restorana, Zanimljivo je da sam posle dan, dva plutanja primetio kako su mi se čula ukusa i mirisa poboljšala i postala intenzivnija. Crveno je bilo crvenije, plavo svetlije,a ukus hrane eksplozivniji. Ležeći u tanku osećao sam se kao da plutam u svemiru, a mozak priča na nepoznatom jeziku.

Jeff Bridges

Poznati glumac svakodnevno meditira i bio jedobar prijatelj doktora John C. Lilly-a, može se reći da je poznati glumac i pevač bio jedan od prvih osoba koji je testirao tank za plutanje davne 1970 godine.

The Simpsons

U jednoj od epizoda ove poznate serije, Homer i Lisa posećuju float center kako bi isprobali plutanje.